Anoreksiya Nervoza bir yeme bozukluğudur. Kişi yoğun bir şekilde kilo almaktan korkar. Bu nedenle kişi diyet yapmaya başlar. Kişi sürekli kilosunu, yemekleri ve diyeti düşünür. Sürekli diyet yapar. Kişide çarpık bir beden imgesi vardır. Çevredeki insanlar çok zayıfladığını, çok zayıf olduğunu söylese de kişi inanmaz ve aynaya baktığında kendini şişman olarak görür.
Anoreksiya Nervoza, kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülür. Genellikle gençlik yıllarında başlar.
Anoreksiya Nervozaya, kişilik özellikleri, sosyal çevre, aile geçmişi gibi faktörler neden olabilir. Ailesinde Anoreksiya Nevroza veya Bulimia Nevroza gibi yeme bozukluğu olanlar, mankenlik, jimnastik sporcusu ve balerin gibi sürekli formda kalınması gereken ve bedeni sürekli kontrol etmeyi gerektiren mesleklerde çalışmak, stres faktörleri ve mükemmeliyetçi yapı kişinin anoreksiya nervozaya daha meyilli olması ile ilgilidir.
Anoreksiya Nervoza belirtileri, kişi kilo almaktan çok korkar. Çok zayıftır. Normal kiloda olmayı reddeder. Çok kilolu olduğunu düşünür. Yemek yeme, kilo verme ve diyet yapmaya takıntılıdır. Yiyecek miktarı azdır. Aşırı derecede egzersiz yapar. Adetten kesilir.
Anoreksiya Nervoza’ya, depresyon, obsesif kompülsif bozukluk ve insan ilişkilerinde problemler eşlik edebilir.
Anoreksiya Nervoza, tedavi olunması gereken bir bozukluktur. Anoreksiya Nervoza tedavisi ile birlikte kişinin sağlıklı bir kiloya ulaşması hedeflenir. Anoreksiya Nervoza tedavisinde psikoterapinin önemli bir yeri vardır. Terapist ile danışanın iş birliği içinde olması gerekir. Psikoterapide amaç, kişinin düşüncelerine odaklanmak, kişinin olumsuz düşüncelerini sağlıklı düşüncelere çevirmek, kişide farkındalık oluşturmaktır.