Alışveriş Bağımlılığı
Tüketimin artması ile birlikte kişiler kendilerini alışveriş yapmaya yöneltmiştir.
İhtiyaçlardan fazla para harcamak ve bu şekilde rahatlamaya çalışmak bağımlılığa neden olabilir.
Duygusal boşluğu doldurmak için sürekli alışveriş yapmaya başvurmak kişinin bilinçsiz bir şekilde hareket etmesine neden olabilir.
Üzgün ve mutsuzken alışveriş yapma isteği daha fazladır. Alışveriş bağımlılığı da alkol ve madde bağımlılığı gibi tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Alışveriş bağımlılığı dürtüseldir. Kişi planladığından daha çok şey satın alabilir.
Alışveriş bağımlılığı cinsiyet yaş ve sosyal konum fark etmeksizin birçok kişide olabilir.
Ekonomik kayıplara yol açabiliyor.
Bu bağımlılık türünde erkeklerin alım eğilimleri daha çok elektronik eşya üzerineyken kadınların alım eğilimleri kıyafet, makyaj malzemesi ve aksesuar üzerinde yoğunlaşır.
Alışveriş yaptıktan sonra kişi rahatlar, kendini mutlu ve güçlü hisseder.
Alışveriş yapma hissi kişinin dopamin ve serotonin salınımını etkilemektedir.
Diğer kişilerden daha iyi olma isteği, marka takıntısı bağımlılığın ortaya çıkma nedeni iken kredi kartı ve sanal alışveriş imkanları bu bağımlılığı körüklemektedir.
Sanal alışverişler boş vakti çok olan bireyler için en büyük bağımlılık tehlikesidir. Çünkü bu alış veriş türünde kişi para harcadığını çok fazla hissetmez. Nesnel bir işlem gerçekleşmediği için cebinden çıkan miktarla ilgili gerçek bir algıya sahip olamaz.
Alışveriş bağımlılığı olan kişiler abartılı bir şekilde alışveriş yaptıktan sonra kendilerini kötü hissetseler dahi alışveriş yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar.
Alışveriş bağımlılığı olan kişilerin öncellikle bağımlı olduğunu kabul etmeleri ve bu durumu yakın çevresiyle paylaşması gerekir.
Alışveriş bağımlısı olup olmadığınızı anlamak için ne kadar yoğunlukta alışveriş yaptığınıza ve aldığınız ürünleri ne kadar kullandığınıza göz atmanız size bir fikir verecektir.
İster bağımlı olun ister sıradan bir alıcı benim bir uzman olarak tavsiyem her hangi bir şeyi alırken kendinize şu soruyu sormanız “Benim buna ihtiyacım var mı ve ben bu ürünü aldığımda ne kadar süre kullanırım?”
Eğer bu bağımlılık kurtulamayacağınız düzeyde ise mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Hepinize tasarruf dolu alışverişler dilerim…
Uzman Klinik Psikolog Gizem Kıyıcı, Bahçelievler